15 hours ago
#68651 Quote
Sual çox sadə idi – “is mostbet safe?”. Bu sualı mənə həmkarlarım vermişdi. Yemək fasiləsində idi. Söhbət pul qazanmağın yollarından düşmüşdü. Kimsə fond bazarından danışırdı, kimsə kriptovalyutadan. Mən də oturmuşdum, sakitcə çay içirdim. Birdən iş yoldaşım Elnur dedi: “Bir sayt var, mostbet deyirlər. Dostum ora pul qoyub qazanıb. Amma mən qorxuram, təhlükəsizdimi?” O an mən heç nə bilmirdim. Həmin gün evə gələndə həmin sual başımda qaldı – “is mostbet safe?”. Qəribədir, amma bu sual məni özü düşündürdü. Niyə insanlar qorxur? Pulunu itirməkdən, yoxsa aldadılmaqdan? Fikirləşdim ki, bəlkə özüm yoxlayım? Yoxlamaqdan nə çıxar?

İnternetə girdim. Həmin saytı tapdım. Oxudum, araşdırdım. Çox saytda rəylər vardı. Kimisi yazırdı ki, “normaldı, pulumu çıxartdım”, kimisi deyirdi “uduzdum, fırıldaqdı”. Amma uduzmaq fırıldaq deyil ki. Axı bu qumardır. Məntiq axtarırdım. Saytın özündə lisenziya məlumatı var idi. Beynəlxalq şirkət olduğu yazılmışdı. Mənə ən çox təsir edən isə bir ingilis forumunda oxuduğum yazı oldu. Bir adam yazmışdı: “I’ve been using it for two years, no problems”. Sonra bir az da araşdırdım və qərar verdim – sınamalıyam. Amma sınaq üçün böyük pul yox. 10 manat.

Qeydiyyat sadə idi. Telefon nömrəmi yazdım, təsdiq kodu gəldi. Sonra kartımı əlavə etdim. Hiss edirdim ki, bir az ehtiyatlıyam. Hər addımda düşünürdüm – bu məlumatlar hara gedir? Amma saytın şifrələmə sistemi var idi, adi bank saytları kimi. O an beynimdəki sual “is mostbet safe” getdikcə zəifləyirdi, amma tamam yox olmamışdı. Dedim: “10 manat qoy, uduzsan da zərər yoxdur”.

Balansıma baxdım – 10 manat. Oynamaq üçün bir oyun seçdim. Adı “Sweet Bonanza” idi. Uşaqlar üçün konfet kimi görünür, amma bilirsiniz, böyüklərin pulu aparır. Fırlatmağa başladım. 50 qəpik mərclər. Balans 10-dan 8-ə, 8-dən 6-ya. Ürəyim sıxılırdı. Sonra mərci 20 qəpikə endirdim. Yavaş-yavaş fırlanırdı. Balans 5 manata düşdü. Düşündüm ki, bu gün uduzacam, qapadıb gedəcəm. Amma birdən ekranda bir rekor gördüm. Dörd konfet ardıcıl düzüldü. Ekran titrədi, “BONUS” sözü çıxdı. Pulsuz fırlanışlar başladı. 10 fırlanış. Hər fırlanışda konfetlər partlayırdı, yeni konfetlər düşürdü. Qazanc artdıqca mənim də ürəyim döyünürdü. Bonus bitəndə balans 27 manat oldu. 5-dən 27-yə. Nəfəsim kəsildi.

Dayandım. Düşündüm. Hələ də beynimdəki sual qalmışdı – “is mostbet safe?”. İndi 27 manat balansım var idi. Pul çıxarmalı idim. Çünki ən yaxşı test budur – pul qoyubsan, indi çıxart, gör necə olur. Çıxartma əmri verdim. 27 manat. Saat gecə saat on idi. Gözlədim. 10 dəqiqə, 20 dəqiqə, yarım saat. Heç nə olmadı. Narahat oldum. Düşündüm ki, bəlkə də, fırıldaqdır. Amma saytda “çıxarış işlənir” yazılmışdı. 45 dəqiqə keçəndə mesaj gəldi – “çıxarış tamamlandı”. Kartıma baxdım. Pul gəlmişdi. 27 manat. Hə, gəlmişdi. O an rahat nəfəs aldım.

Ertəsi gün işdə Elnura dedim: “O sualının cavabı budur – bəli, təhlükəsizdir. Amma diqqətli olmalısan”. Elnur soruşdu: “Sən sınamısan?” Dedim: “Sınamışam”. Nə qazandığımı demədim, nə itirdiyimi. Sadəcə dedim: “Pulumu çıxartdım, problem olmadı”. O da inandı.

Həmin 27 manat mənə bir şey öyrətdi – təkcə oyun yox, həm də araşdırmaq, sual vermək, yoxlamaq. Çünki bu gün dünyada çox şey var. Kimisi deyir “təhlükəlidi”, kimisi deyir “yoxdu”. Yalnız özün sınayanda bilirsən. Mən sınadım. Və bildim. “Is mostbet safe” sualına cavab verdim özüm üçün. Bəli, safe. Amma safe olsa da, ağıllı oynamaq vacibdir. Çünki təhlükəsiz sayt o demək deyil ki, hər dəfə qazanacaqsan. Yox. O deməkdir ki, pulunu qoyanda heç kim oğurlamayacaq, qazananda çıxara biləcəksən.

Həmin gündən sonra arada bir həmin sayta girirəm. Amma böyük mərclər yox. Adətən 5-10 manat. Bir-iki dəfə qazandım, bir-iki dəfə uduzdum. Fərqi yoxdur. Əsas odur ki, bilirəm sistem etibarlıdır. Qalanı artıq bəxtimdən asılıdır. Elnur hələ də soruşur: “Necəsən? Oynayırsan?” Mən deyirəm: “Oynayıram, amma başım ayaqda”. Çünki etibarlı sayt da olsa, qumar qumardır. Həyəcan verir, hərdən qazandırır, hərdən
0